Up, Close and Persona’.


↘ Section Khas → Category dan Files berkaitan / pilihan.

⚆ Bar Content | Article → Click to Read
— a Personal Write —

‘Hang nak Signboard? No problem. Jom jumpa member lama aku, Tawkey.’

Dan Karom membawa aku ke sebuah kedai ‘grill’ (besi, pagar), yg kemudiannya disambut ‘frendly’ oleh seorang Tawkey yg berhenti seketika dari membuat kerja.

Dijemput pula naik ke bahagian atas kedai… di mana terletaknya bahagian Board Designing yg di-in-charge oleh anak perempuannya…

!

Terkedu serta-merta aku, apabila kerusi bos yg diduduki anak perempuan tawkey berpaling ke arah kami.

‘U see aaa encik Ardmad; saya buat kerja semua ikut peraturan. So, everything is complete. Maksud saya; semua syarat yg ditetapkan untuk you guarantee dapat Lesen DBI. Lulus perfectly. Tiada masalah. You cuma berikan design macam mana you mau untuk Signboard tu. And then after siap, terus my papa pasang. So; from start to finish; ikut peraturan. Itu cara I ensure my every customer.’

Katanya konfiden, dengan kami ber-tiga hanya mendengar tanpa sebarang kata, tersenyum.

‘I like that’… kata aku, dipenghujungnya. (Tersengih di sebalik spec mata classic mahal aku tu.)

… itulah sejarah Signboard tu. Di buat oleh seorang amoi yg rupanya seiras seseorang yg pernah aku kenali dulu… lama dulu: Lai Mei… Choi Lai Mei. Cuma kali ini, hanya sekadar melihat dan terkenang. Kerana ini purely a business matter. Manakala dia pula sudah berteman (seorang chinese handsome, ada di sebelah dia masa aku datang kali ke seterusnya). Dan pula; berpandukan jarak umur – aku ni lebih sesuai berkawan dengan Papa dia, berbanding dia…!

Cara dia yg sebegitu memang akan buat sesapa pun akan tertarik nak kembali kalau2 ada urusan pasal signboard. Dan sampai sekarang, kalau pasal signboard, memang takkan pernah aku terpikir pasal tempat lain! Memang classic hasil kerja dia! A Guarantee No Problem – sebijik macam dia cakap.

(Penjelmaan Lai Mei… satu2nya wanita chinese yg aku inginkan. Takkan mungkin ada dah… and life is too short. Dan anak perempuan tawkey tak pernah tahu pun pasal ni.)

extra notification post yang muka karom kena hembus asap rokok (sambil buat kerja wiring, dalam gelap), dah terpadam. siri susulan. Clip imbasan → Berdua dalam stor, 8pm – 10pm, siapkan tugas setting & adjust lampu. Thanks for everything… that one; karom.
(Nah; sehembus lagi….)