in Conversation…


… toilet.

⚆ Bar Content | Article → Click to Read
— Public Write / Community Info —
List punca (penyebab) lemah semangat apabila berurusan di sektor kewangan, lebih-lebih lagi ketika situasi (merundum, terdesak) macam sekarang rata2 semua staff bekerja macam robot. Contoh: kalau time nak tarik kereta / kenderaan, dibuat tak kira kawan, kenalan baik atau tidak, saudara, best friend, pernah berjasa / tiada terdetik di hati, berfikir,
Terus tarik saja! Tak ada negotiate, rundingan apa-apa kecuali Prosedur! Yes! Bercakap ikut gaya seakan-akan kena, terpaksa buat kerja mengikut apa ditetapkan (syarat).
Sekalipun benda tu tak akan mengugat gaji sesiapa, tetapi bakal memusnahkan pelanggan terbabit, pun sama; buat saja tak kira apa, mahupun siapa. Musnah kerja kawan tu, belakang kira. Yg penting: kerja siap, balik rumah 5 o’clock. Bulan depan pressure lagi, macam tak peduli apa. Tak rasa salah, buat tak reti; dia le penyebab kawan tu semakin susah nak bayar, buat payment. Kategori kes: hanya sekadar RM1,000 lebih dan tidak affect sesiapa; tetap buat robot, tekan pelanggan, musnah pun tak apa. No sympathy.
Ini sama juga dengan nak dapatkan signature introducer (merapu tu) baru boleh buka akaun. Tak ada consideration nak bagi pelanggan tu senang. Pass by dan bantu saja dia cepat siapkan akaun berbisnes.

… Tidak. Dia ndak signature jugak. Tak kira le kawan tu nak cepat sebab ada urusan penting, sedara mara; ahli keluarga sakit… signature tokeh mana2 jadi introducer jugak dipentingnya. Tak ada itu ‘Sorry. I cannot help you.’
Notis selalunya psycho-path suka sangat jenis2 robot (tak reti nak jadi manusia) begini. Sifat kesedaran nak membantu langsung tak ada! Kalau ada pun; dibuat-buat aje. Konon macam nak tolong, (do everything can)… but the fact is; just another s.o.b.
Artikel ini tidak berkaitan situasi dihadapi (termasuk character dlm picture di atas). Tetapi mengimbas kembali kisah lalu yang begitu sikapnya, seperti ditulis sini. Cuma sekarang, terasa berat mahu berurusan akibat mengenangkan. Masalah bukan apa sangat pun. Tetapi semakin ramai staff begitu (sekarang!) yg tidak peduli nak mudahkan urusan para pelanggan. Yg dipedulinya siap kerja dan balik. Itu saja.
Contoh: tak kira siapa, urusan akaun sila beratur nuuuuun hujung ikut sama macam lain2 tu. Masalahnya; yg lain tu baru nak buka akaun, mahupun standard urusan public, spontan. Yg ini, penting! Kesimpulannya: seorang profesional atau boss berkesudahan dilayan taraf pekerja biasa, warga asing… sedang beratur. a nobody!