Pengurusan di bahagian Store.

Wujudnya bahagian ini adalah untuk membuat ‘seperasi’ (seperate) – supaya cara kerja (mengendalikan tugas), jadi lebih cermat dan tersusun (better organized).

Apa yang bahagian ini kendalikan adalah:

  • Penghantaran pesanan (order). Antara Cepat atau Lambat.
  • Memastikan product sentiasa dalam berkeadaan elok.
  • Memastikan stock product berkeadaan stabil (sentiasa ada).
  • Hubungan dengan supplier berkenaan / terbabit, berjalan lancar.
  • Menangani complaint, pertanyaan serta urusan pelanggan selepas order.

Pesanan SAH sentiasa dipastikan hantar dan terima. Pelanggan sah juga; sentiasa diberi perhatian, dan segala complaint akan diambil kira dan dilaksana. Yang tinggal; sama ada lambat atau cepat sahaja ia diuruskan. Sengaja tidak peduli / tidak hantar – tidak wujud.

Perlu diketahui: membuat kerja di bahagian OnLine bukan tugasan semua orang boleh buat. Contoh: sistem email berkali-kali tukar (upgrade). Akibatnya; ada staff yg apabila tekan ‘send’ – merasakan emailnya sudah send kepada pelanggan terbabit. Tapi rupa-rupanya tidak sebab sebenarnya, ada sesedikit perkara perlu di’adjust’ sebelum send begitu saja. Kesilapan kecil sebegini membuatkan email tersebut tidak send, dan kekeliruan (resah, curiga, tak konfiden) di bahagian pelanggan terteka-teka mengenai reply.

Oleh itu, diharap memberi sedikit kerjasama memahami situasi. Kerana: pihak pengurusan sentiasa sedar mengenai kekurangan di bahagian ini, dan dalam usaha mahu mengatasinya. Pengambilan crew baru untuk isi kekosongan perlu dilakukan berhati-hati. Ini bagi mengelak insiden tidak diingini berulang laku (sepertimana di kisah lalu).

Perlu juga diketahui: product ketika ini, sudah berada di tahap berjaya – memastikan ia sentiasa berkeadaan terbaik. Bermakna, sekarang ini, pelanggan hanya dipastikan menerima product yang elok sahaja. Sebarang kekurangan juga dilayan sebaiknya. Ringkas kata; pihak kami akan cuba berusaha sebaik mungkin dalam memastikan para pelanggan berpuas hati. Cuma diharap beri masa ia dilaksanakan. Sekian, terima kasih.

Target:

  • i. crew office management. (pemastikan etika kemas pengendalian dokumen, kertas-kerja. etc.)
  • ii. crew urusan hard-working. (pemastikan kerja2 store dilaksana sebaik mungkin.)
Technique to Destroy Acne and Sinus – accomplished by focusing treating its source.

Like many others, firnena also take time to note its progress. From the early days to the now(s), at the time this were written, firnena’s has been in the bisz for up to 6 years (already). The truth; firnena’s inc (members especially the pioneers), never had been in any interest to look back to the day it started.. until now.

Due to hardship struggle in everyday life, it can be said that taking notes about some small business progress in mere hope that someday it will reach high expectation; is a waste of time.., (why??) Most here grasp the fundamentals of logic to an insensible logic – when someone open up a business, surely it just a matter of time it’ll collapse.

Did u not know that firnena’s also know; lots of similar business evaporate into nothingness; even though at first they look equipped enough to reach their goal..? Only to find out that they didn’t (survive). Most barely manage to stand firm at a standard ratio of 3 years; to then collapse entering the next. 3 years been able to still open for services; is considered long enough. And by surveying, only those who are committed enough would reach that point.

Firnena’s?? Not only the start-up capital is at low as it can be, but the member managing it; have other job to work on. Thing goes as it were an everyday life – with a business suddenly emerges from nowhere!.. and ought to be handled. Although this might sound ridiculous, thankfully firnena’s member consist those who take responsibilities; serious. Nobody here interested in playing around with people’s money. With that; the up-most rule of ethics were carved: don’t ever feel comfortable until when it comes to people’s money.

Following that, a path created towards spreading; dealing with more and more to come, which have put trust – recognizing firnena’s as a strict disciplinarians in Financial deals. Even though small (business), when it come to do businesses – it will always be true. This firm attitude opens up more path for extending. Winning people trust, and respect their ownership earning money.

Further on to lead the way making the inc. almost ‘against battle’ to control prices so that all of the customers: will always be; happy plus confidence when dealing with firnena’s. About relationship among members doing the business, it is true like one of firnena’s early and loyal customer (named Mahendran, nicknamed Mahen Boy) had to say:

‘I thank you: the firnena’s family’.

Yes. At firnena’s, we were more a family than just staffs to each other. This is also play crucial part that were to contribute for firnena’s holding on to this day. (been decades already!) Hopefully, firnena’s be blessed so to further on its destination.

Thank You.

Notes: firnena’s health, an english version – is a carefully studied package, that are to ensure customers within the international(e), get served well enough (able to execute the treatment without any problem). Please be invited to extend reading what been said through here, CLICK:

Contents of Firnena’s English (Health) ebook

Perjuangan d’ Ersante – selingan, petikan bab 24


Azzurine: ‘Alaaa….Ia tak seburuk mana, ye tak Encik ArdMad?’
Kembali ke ofis, aku bercadang menceritakan sedikit hal yang bersangkut-paut dengan apa yang aku rasa hari ni. Sambil-sambil tu, Azzurine membancuhkan secawan Cappucino untuk aku dan dia.

Aku: ‘Sorrylah kalau awak rasa bosan dengar keluhan saya petang ni. Saya tak dapat menahannya.’
Jelas aku sambil menarik nafas panjang tanda mengeluh. Aku sedang duduk di bangku bertentangan dengan meja Azzurine, tempat dia melakukan kerja seharian. Di kala itu bersembang dengan aku itu juga, Azzurine masih melakukan tugasan harian yang di kiranya masih belum siap.
Azzurine: ‘Kekecewaan….perkara yang sudah biasa di lalui oleh kebanyakkan insan. So, apa yang Encik ArdMad bercadang untuk lakukan?’
Aku: ‘Tak tahulah. Saya rasa dunia saya buat masa sekarang ni, begitu gelap-gelita. Saya rasa kosong.’
Azzurine: ‘Encik ArdMad. Ingat lagi tak dulu?’
Aku memalingkan wajah aku kepadanya.
Azzurine: ‘Dulu, saya masih ingat lagi dulu awak pernah memberi nasihat kepada saya tentang kehidupan. Awak beritahu saya tentang betapa perlunya bersaing untuk memperolehi apa yang di inginkan.’
Aku masih merenung wajahnya.
Azzurine: ‘Sememangnya dalam hal sebegini, akan ada hati yang terluka, tetapi itu semua sudah menjadi adat dalam permainan dunia. Persaingan kalau di pandang dari sudut positif, adakalanya ia membawa kebaikan kerana dengan cara itu saja, ia dapat membuktikan siapakah yang sebenarnya-benarnya the best. Awak sukakan dia ke Encik ArdMad?’
Aku tidak menjawab, sebaliknya hanya termenung mendengar soalan tu.
Azzurine: ‘Tak mengapalah. Mengikut kesimpulan saya, pedulikan apa yang sedang berlaku kerana kadang-kala, apa yang kita lihat, adalah panorama luaran, bukan apa yang terkandung di dalam hati seseorang. Kemungkinan juga dia ingin menguji awak dengan cara dia fikir sesuai.’
Aku: ‘Menguji dengan begitu hebat sampai macam ni sekali?’
Azzurine: ‘Awak kena tengok orang jugak. Kalau dah karakter macam Aemylia tu, tentu sekali cara yang di gunakan agak powerful. Takkan dia senang-senang nak buat helah kecil supaya bila awak balik rumah nanti, awak hanya akan tersenyum suka mengenangkan taktik bodoh yang dia gunakan ke atas awak, sehingga kemudiannya awak boleh mengatasinya dengan begitu baik dan sempurna sekali.’
Aku masih diam mendengar penjelasan Azzurine, wajah masih dalam keaadaan kasihan.
Azzurine: ‘Sudah sekian lama awak mengenali dia, tentu sekali awak sudah boleh baca tindak-tanduknya. Dan pada perkiraan saya, di hari ini, di waktu ini, dia memang berjaya!’
Aku: ‘Maksud awak?’ kataku, agak curiga dengan pernyataan yang diberi.
Azzurine: ‘Lihatlah keadaan diri awak sekarang. Susah hati, murung, rasa tak selesa dsb. Saya terpaksa mengaku dalam soal ini, saya terpaksa memberi kredit kepada Aemylia. Hebat jugak dia ye?’

Kemudian Azzurine tersenyum! Seterusnya bangun dan kelihatan membuka kabinet untuk mencari fail urusan kerja. Mata aku hanya mengikut aje kemana langkahnya pergi, walaupun gaya duduk masih tidak berubah semenjak tadi lagi. Hmmphh!….Pompuan. Tak pernah nak sokong orang lelaki 100%, sekalipun lelaki tu seseorang yang banyak berjasa pada dia! Mungkin dia menyebelahi aku dalam banyak hal tapi….tetap tidak 100%!

Azzurine: ‘Aduihh!…Encik ArdMad! Sakit!’
Azzurine dengan tiba-tiba tergeliat tumitnya semasa cuba mengambil fail di tingkat paling atas kabinet.
Aku bergegas bangun dari tempat duduk dan mendapatkannya. Azzurine mengeluh kesakitan memegang-megang tumitnya. Dia kini sedang terduduk di atas lantai akibat kesakitan.
Aku: ‘Aisehh…yang awak tak tanggal terlebih dulu kasut tumit tinggi awak ni kenapa? Susah ooo macam ni.’
Aku terpaksa membenarkan diri aku memicit-micit tumitnya memandangkan wajahnya tergambar ekspresi muka sakit yang amat sangat. Cermin mata kaca yang di pakainya pun sudah terkebawah sikit, berada di posisi hidungnya pula.
Azzurine: ‘Encik ArdMad…’ sambil termengah-mengah menarik nafas.
Azzurine: ‘Sakit le….Rasa macam nak menangis ni.’
Aku: ‘Eh, jangan! Setahu saya kita takde kisah duka di antara satu sama lain!’
Azzurine pantas memukul-mukul bahu aku!
Azzurine: ‘Sakit macam ni awak boleh nak main-main lagi! Adoihh…Dekat situ haa…Awak jangan picit kuat sangat. Urut perlahan-lahan…’ Azzurine memejamkan mata.

Sejenak kemudian, Azzurine menanggalkan cermin gelasnya. Rambutnya yang diikat sebentar tadi, telah terurai sedikit, membuatkan ikatan terjatuh ke bawah. Aku lihat wajahnya yang masam tu. Tanpa cermin mata dan ikatan rambut, fikiran aku tiba-tiba terfokus pada kisah lalu…lama dulu.

Dulu, Azzurine merupakan seorang Minah yang sentiasa berada dalam keadaan kelam-kabut melakukan tugas di Stesen Minyak Bersama. Waktu tu, dia masih belia remaja. Gayanya banyak menggambarkan dia sebagai seorang pelajar, pelajar dalam bidang akademik dan kehidupan. Masih mentah dalam mengharungi cabaran hidup. Semuanya masih belum di pelajari sepenuhnya dalam erti mengenal kehidupan dengan seadanya.

Tapi itu dulu…hari ni, sedang tangan aku masih memicit-micit tumitnya yang tergeliat tu, Azzurine sudahpun bertukar menjadi seorang wanita yang matang. Raut wajahnya tergambar keseriusan dalam urusan seharian. Suaranya pun dah garau semacam aje, seksi. Sekilas pandang, bagi lelaki yang tidak mengenalinya, sedikit rasa berdebar akan muncul seandainya mempunyai motif untuk mengurat. Di atas perubahan yang berlaku, budi bicara yang di tonjolkan, kematangan dalam soal pemikiran, ketekunan dalam mempelajari sesuatu untuk sentiasa memajukan diri, akhirnya aku merasakan tiada yang lebih layak selain daripada dia yang akan mengisi jawatan Sekretari yang aku kosongkan selama ini. Dia berhak mendapatnya. Sebagai penghormatan daripada aku untuk dia.

Pakaian yang dia pakai hari ni, berwarna hijau gelap bercampur hitam. Pakaiannya dari kain yang lembut tetapi mempunyai kesukaran bagi mata-mata yang tidak bertanggungjawab untuk menembusi di sebalik pakaian tersebut. Aku tidak mahu mengkaji dengan lebih lanjut apa yang dipakainya tetapi cukuplah aku katakan, bahwasanya di hari minggu begini, dia nampak menawan. Kulitnya yang agak putih melepak tu menambahkan lagi kejelitaan yang sedia ada.

Azzurine: ‘Dah ke Encik ArdMad?’
Azzurine kini sedang duduk dengan lenggok menggoda memerhatikan aku. Tangan aku masih tak habis memicit-micit tumitnya. Wajahnya nampak macam dah tak sakit pun. Rileks aje. Gaya dia duduk seksi macam tu bukannya sengaja, tapi adalah kerana terjatuh tadi. Dan….. bukankah aku yang sepatutnya tanya soalan macam tadi tu?!!

Aku: ‘Err…Rasa-rasa nak kena sapu minyak tak?’
Dia tak menjawab, hanya serius memerhatikan aku. Dia tak senyum pun.
Azzurine: ‘Tak payahlah…Tolong tarik tangan saya bangun.’
Kemudian aku berdiri dan membuat apa yang di pinta. Aku menarik tangan dia perlahan-lahan, supaya dia dapat berdiri dengan betul dan tegak.
Azzurine: ‘Thanks…’

Dengan perlahan-lahan Azzurine cuba untuk bangun, menjadikan tangan aku sebagai sokongan dan tiba-tiba oppss!!! Aku tak dapat mengimbang berat badan membuatkan Azzurine terjatuh ke dalam pelukan aku manakala aku pulak tersandar di kabinet tadi membuatkan kesemua lacinya tertutup serta-merta!

Kini wajahnya sedang betul-betul mengadap ke wajah aku. Kelihatan muka Azzurine sedikit mencebik kerana barangkali tak sangka akan jadi macam ni pulak. Serta-merta aku dapat menghidu baunya…di antara wangi dan tidak…pertengahan.

Suasana jadi sunyi-sepi sebentar. Aku tidak membuat apa-apa percubaan pun untuk menggerakkan tubuh aku yang dengan secara tak sengaja telah di tindih oleh Azzurine. Matanya tepat memerhatikan ke dalam sepasang anak mata aku. Memang aku takde pilihan. Dalam jarak yang sedekat ini, hanya mata dia saja yang pandangan aku boleh fokus. Dan ya…aku terpaksa mengakui juga, setelah melihat kecantikan yang sebegini dekat, baru aku tahu kenapa lelaki pun sebenarnya tak pernah nak menyokong seorang lelaki lain dengan 100%!

Azzurine: ‘Ekhem! Ekhem!.’
Azzurine menolak dada aku perlahan-lahan dan membetulkan gaya berdirinya kembali. Megemaskinikan semula pakaiannya yang berkedut, Azzurine kembali mencapai cermin mata gelasnya sebentar tadi dan memakainya. Aku pula perlahan-lahan membetulkan posisi berdiri aku.
Aku: ‘Awak tak nak balik lagi?’
Azzurine mencapai sebuah cermin muka yang di simpan di dalam laci dan mempersiap-siapkan kembali penampilannya.
Azzurine: ‘Tak apalah. Saya nak siapkan sikit lagi kerja. Lagipun besok saya cuti. Kalau dah siap kerja, lapang sikit fikiran dekat rumah nanti.’

Menghembuskan nafas tanda kelegaan, aku tinggalkan ofis dan balik ke rumah pula.

Teknikal Security bersama adrs.

Pertama sekali, post ini bukan untuk mencari kesalahan sesiapa. Tetapi sebagai contoh / preview (for better days…) Tengah surf sana sini, terjumpa pasal ni.

Pic.1 memperlihatkan website (struktur) kemas dan teratur. Ia sepatutnya begitu di setiap page.

Pic.2 tetapi malangnya… tidak. Struktur pecah.

Sebab barangkali besar; owner website ini (yang agak popular juga, bagus) – tidak menyedari error yang berlaku di salah satu page utamanya. Kalau dia sedar sekalipun, tindakan segera agak sukar diambil kerana: nak kena tunggu pihak teknikal yang bertanggungjawab membikin website tersebut, respond dan repair.

Kalau nak cepat, kena upah pihak teknikal lain, dan sudah semestinya: kos (kena bayar). Ini bukan kesalahan owner website tu, tetapi dunia hari ini mana ada istilah free. Kalau ada pun, samar-samar… (boleh jadi juga pihak teknikal yg bertanggungjawab membikin website itu sendiri; akan kenakan charge repair! Siapa tau? Mungkin salah owner yg ‘tweak sana tweak sini, masuk pic itu pic ini’, penyebab struktur pecah tu..? So, bayar le kalau nak perbetul silap. …sendiri.)

So, bagaimana kalau dengan adrs.?

Anda akan dipastikan gejala macam ni tak menganggu hidup. Bisnes anda akan sentiasa cantik, kemas, tersusun. Kalau ada rosak, problem teknikal, tidak perlu apa-apa charge ekstra. Malahan, akan diberi idea (citarasa) untuk di OK-kan lagi. Pihak adrs inc. sentiasa mahu customer gembira dan berpuas hati dengan bisnes masing-masing. Sebab lagi gembira customer, lagi gembira kami dibuatnya – sebab itu petanda tugas / kerja sukses! Macam tu baru betui… (ori’)

Notes: ramai designer masih tak faham konsep website kategori bisnes. Website bisnes fokus utama adalah untuk bagi berkesan menghasilkan sales. Itu paling penting. Kalau fancy sana sini tapi tak ada makna, tidak perlu.

Terkejut dengan Kesan Pantas Antidote Firnena?

Segmen ini adalah berdasarkan urusan soal jawab sebenar di antara pelanggan dan pengurusan. Untuk kali ini, kita akan teliti ‘debate’ (perbincangan hangat) yg dikemukakan oleh customer ‘X':

“Salam, saya amat terkejut dengan perubahan wajah saya yg menjadi seperti kasar. Ada lapisan meggerutu, keras setelah guna penawar antidote. Saya amat risau dgn perubahan tiba2 ini. Harap anda dapat beri penjelasan segera.”

firnena phone conversation Jawapan Pengurusan:

‘Apa yg berlaku adalah normal: untuk yang baru bermula. Fasa permulaan memang akan menunjukkan sedikit kesan, ketara atau sedikit: bergantung kepada tahap kesihatan seseorang itu. Dalam kes ini, anda. Kesimpulan yang boleh saya huraikan mengenai kes anda:

firnena explain 1. Kemungkinan terlalu banyak product yang digunakan (sebelum ini, kalau ada), tidak sesuai, serta tidak memberi kesan seperti yang diharapkan. Anda mahu menghapuskan jerawat, tetapi product-product yang dipilih selama ini, tidak berjaya mencapai target. Kemudian, perlu diketahui: setiap product (terutama yang berunsur checmical), turut sama mempunyai substance (bahan-bahan terbabit bagi menghasil, produce product tersebut). Substance ini akan terlekat pada kulit, organ dalaman, kesihatan seseorang itu. Ada yang mudah tersingkir (melalui proses penghadaman) dan ada juga yg ‘melekat’ (sukar dan lambat dihadam dan singkir).

firnena exlplain 2. Cara penjagaan kesihatan yang diamalkan, tidak ditahap sepatutnya. (atau juga: memenuhi keperluan tubuh untuk sihat sempurna. Cara yg salah.) Terlalu lama dalam keadaan begini. Contoh: tidak mengambil berat soal pemakanan sihat. Atau juga; menyangka sudah melakukan yg sebaiknya, tetapi sebenarnya tidak.

firnena explain 3. ditambah dengan terlalu kerap bertukar, bercampur-aduk product-product kesihatan diamalkan. Sekalipun product yang diambil bukan mengenai mengubati jerawat / kulit, namun ia akan tetap mempunyai pengaruh terhadap tubuh (sistem dalaman).

Sebaik saja anda mengambil Antidote Firnena, bahan (tradisional) penawar tersebut akan segera menjalankan tugas, menyerang dan singkir apa saja substance, kotoran atau kuman yang menghalang proses hapus dan baik-pulihnya. Dan apabila ia ‘detect’ perkara-perkara seperti senarai disebut, ia akan bertindakbalas dengan kuat (bertembung, berperang).

firnena reason why Hasilnya: kulit wajah akan menampakkan kesan luaran seperti lapisan kasar (‘keropin’), di mana ini adalah sel mati yang tertimbul di permukaan (wajah). Kuman kotoran tiada tempat untuk melarikan diri dengan kesan yang begitu pantas, lalu ia ‘tertendang’ ke segenap sudut. (kulit bahagian lain tidak ada apa-apa kesan. Hanya kulit wajah kerana bahagian itu paling sensitif, halus.) Kuman turut sama terhapus ke bahagian penghadaman, tetapi, kesan pantas serta kuat antidote membuatkan ia tidak tersempat untuk melalui cara biasa, iaitu perlahan-lahan melalui proses penghadaman (proses serap, nyahtoksin) – ikut peraturan (by the book). Serangan basmi, hapus dan singkir Antidote boleh dikatakan agak hebat kesannya (itulah sebabnya terjadi begini). Disebabkan ini juga, disarankan agar ikut betul-betul panduan penggunaan diberi. (bukan ambil ringan, tidak serius.)

Customer terbabit akan merasa risau dengan perubahan drastik yang melanda. Tetapi harus diketahui: dengan kuantiti sedikit (sedutan) yang telah digaris-panduankan, sepatutnya kesan ketara begini tidak begitu terserlah (hingga sampai ke tahap risau). Melainkan kalau diambil lebih.

Disebabkan terdapat lebih dari satu kes – pelanggan merasai takut, maka pengurusan kini telah turunkan Antidote dari pasaran terbuka, lalu menjadikan ia sebagai kompilasi: ebook Firnena, edisi edit pantas. Kemungkinan ramai masih tidak begitu sedar: Firnena ini lain dari yang lain. Tekniknya keras, tetapi selamat. Berkesan pantas. Disebabkan ke-tidak-sedaran ini, masih ramai yang mengikuti / menjalani panduan sambil lewa, tidak serius. Amat dikesali, rawatan yang sebegini bagus, boleh disalah anggap oleh 1-2 kes yang terasing (jarang terjadi). Dengan menjadikan ia sebahagian dari ‘anggota’ ebook, maka kini pelanggan dijamin selamat menggunakan. Bermakna: pelanggan ebook firnena sahaja yang dibenarkan memiliki antidote.

firnena explain 1 Versi upgrade (edisi edit pantas) ini turut mensertakan Teknik Rejuvenisasi, iaitu cara yang akan memberi tunjuk ajar mengenai penjagaan kesihatan dalaman secara total – sebagai persediaan dan jaminan terhadap kesan rawatan kuat Technique Firnena. Ia akan bertindak membaik-pulih sel-sel supaya dapat bertahan dengan apa jua teknik ‘keras’ firnena. Seterusnya menjadikan teknik rawatan mampu dilaksana dengan jayanya – dengan tiada sebarang masalah mahupun isu-isu ‘menakutkan’.

Notes: ebook Firnena edisi edit pantas isi kandungnya: lain. Ia diubahsuai kepada konsep straight to the point Рterus kepada praktikal menjalani rawatan. Ia merupakan versi terbaik dari segi kualiti. (Termasuk akibat dari kerana perubahan struktur pengurusan yg diambil alih pada Januari 2014 lepas.) Diharap anda jangan terlepas pandang begitu saja. Luangkan masa meneliti, kerana firnena selama ini sentiasa mahu menyediakan yang terbaik buat anda. Sekian, terima kasih.

http://firnena.com || Firnena, version English

Cinta Pelajaran “Hanya AKU SAHAJA yg BOLEH”.

Kata jaminan itu datangnya dari seorang member: Mamudketin, sb ada 2 ma(h)mud dalam group kitaorang – satu memang betul-betul gemuk, kaw punya: besaq. budak sessi petang. Sorang lagi dia ni hah, budak pagi… memang betul-betul kurus-kering, tinggi lonjong, nipis. Ibarat macam kalau kena tiup angin, melayang. Tapi disebabkan terpengaruh dengan fenomena budak jahat, dia ni tiba-tiba jadi parti member… Dia ni pulak masa tingkatan 2, budak C2, sekelas dengan Lai Mei… (terjebak dengan kitaorang sebab sessi agama, tukar kelas punya pasal.)

Mengapakah kata-kata mamud ketin tu menjadi sumber ilham? 1: sebab dia sekelas dengan Lai Mei. 2: sebab dia tak sampai ke tahap anti-cintan macam budak2 / member2 kelas jahanam (cuma aku jer, cintan… lain2 tu buat donno je. Aku plak bukan sembang dengan sesape pun. heee…) 3: sebab dia terima offer nak bantu kes aku dengan Lai Mei(!) dan ke 4: paling penting… dia MENGAKU dia boleh, no hal… TERMASUK boleh dapatkan gambar Lai Mei untuk aku!.. sebagai bukti kerja beres. bukti. berasas. Bukan kata-kata kosong nak ambik hati tak bersebab. Bak kata, kata-kata dia ni ada value. Apatah lagi di ketika ini, dia pun ikut sama terjun ke kelas 3C6, sama macam Lai Mei! Jadi, dalam semua malaun yg ada, hanya dia ni sahaja yang kemungkinan besar ada chance nak bawak bicara dengan Lai Mei (ndak dengar, layan)… sebab masing-masing dari 2C2. Tambah lagi, rambut mamud ialah rambut lelaki tercantik … di dunia. Lurus, lembut, macam sentiasa baru lepas setting dari saloon. Kalah bebudak pompuan! Serius. (mungkin juga itu jadi salah satu advantage tarik perhatian Lai Mei…? sebab kagum, sekurang-kurangnya ada sorang dari group kitaorang: yg rambutnya lagi lawa dari dia…? Kalah rambut amoi beb… …Rasa aku ler.)

Wooo…

Sejak itu mamud ketin dianggap ahli keramat yang kena sentiasa diberi layanan 1st class. Dia akan terlepas dari unsur-unsur malu dibuli, atau jadi bahan target utk apa jua perkara menjatuhkan air muka. Hakikatnya, tiada siapa yg suka kena buli, kena panggil dengan ‘nama’, tetapi bebudak jahanam tu bukannya paham… diaorang main sedap je nak buat apa pun. Macam takde risiko… (maklum le, budak. … jahat.)

Diringkaskan cerita, setelah berhempas-pulas tak dilayan Lai Mei, akhirnya nampak macam mamud berjaya memainkan peranan. Mendapat reaksi balas dari Lai Mei… (sebab Lai Mei bukannya tak cerdik… tahu tu. kenapa Mamud tiba-tiba slow-slow mendekati, kononnya nak bincang pelajaran, sebagaimana masa di kelas C2 dulu. Sedangkan pelajaran… slow-slow bertukar ‘percintaan’. jangan tak tau kelas ni kelas apa…).

Namun, hari silih berganti, tak ada apa-apa perkembangan… Lai Mei pula nampak seakan semakin bertambah malas nak layan. Buat donno’ je. (huuuuhhhh. kecewa ooo. dalam punya cerita, hanya diri yg ngerti.)

Tapi segalanya berubah, apbila di suatu malam, mamud muncul di pintu rumah aku, terus tolak aku ke tepi, terus masuk. Mintak dilayan macam bos… suruh hidang makan minum, gaya protes, keletihan, tapi macam ada makna. Sambil buat macam rumah sendiri, (setelah aku jadi sebijik macam waiter ngikut kehendak, sementara dia plak duduk kaki terkangkang naik atas sofa), mamud mengeluarkan sekeping foto, … gambar Lai Mei! Nah! – dihulurkan pada aku! Kemudian mamud senyum sorang2 sambil sental makanan dan tengok tv… membiarkan aku terkagum-kagum membelek gambar yang baru je terpegang di tangan…

… (aku macam orang bisu. Diam memanjang, nengok… tenung. Macam tak percaya.)

Lai Mei berpakaian T-Shirt putih tangan panjang, agak bodyshape + skirt pendek takat peha… senang cakap: macam pom pom girls (ahli sorak). Style rambut biasa ler… sebaris ke depan tutup dahi, dan lurus panjang ke belakang… serupa je macam bebudak cina lain2 tu…

‘Hang le punya pasal!’ suara mamud tiba-tiba memecah ke-diam-an yang melanda. Sungguh tak tersangka, kata-kata mamud sebegini bererti. Sebab hampir saja aku gave-up. Begitu lama masa berlalu, apa yang aku nampak, mamud macam gagal. Dan apabila ditanya, dia asyik bagitau: nanti, nanti, sabar. Sampai aku jadi serba-salah nak terus bertanya. Namun, di ketika ini, malam ini, di kala tangan aku sendiri memegang foto tercantik Lai Mei, melihat sendiri dengan jelas kejelitaan yang 24jam teridam, segala tanggapan negativ dan putus asa berubah sama sekali… Dan pula, aku BUKAN tak tau sama ada gambar tu jenis dari diceduk, dikerat, diambik dari foto hasil aktiviti sekolah (mahupun seumpama itu, majalah sekolah), ataupun tidak. Apa yang aku saksikan sekarang, gambar ni bagaikan mustahil sesiapa pun dapat memilikinya… Ini foto colour dan berunsur serahan by hand!. Personal.

Mamud memang dasyat!

Dek kerana agak excited dicengkam perasaan (akibat foto tu), ‘kerjaya’ aku sebagai gitaris – dipuncak. Bagaikan ada suatu kuasa mendorong, menjadikan jari-jemari begitu expert menghasilkan irama. Begitu lama terasa putus semangat, dengan tiba-tiba berpeluang merasai detik ‘bahgia’. Walaupun aku tau gambar itu bukan bermakna segala-galanya okay, namun aku tetap rasai nikmat positivnya… Seorang member telah berjaya melakukan sesuatu yang member2 lain takkan mungkin dapat kotakannya! Mamud walk the talk!.

Mamud salah seorang kawan paling best dlm hidup aku! Dia bertanggungjawab: faham betapa pentingnya keinginan hati seorang kawan. Biarpun ketika itu masih dlm uniform, namun mamud memandang segalanya dari sudut positif. Kemanusiaan. Dewasa atau budak tolak tepi. Nyatanya: tiada siapa suka yg kehendak hati dipandang ringan / remeh. Biarpun usia masih muda, itu bukan suatu alasan memandangnya main2, lupakan, buat tak reti je, cinta ‘m’ (nyet). Pilihan mamud bersungguh dalam menolong, sehingga kini tidak pernah aku lupa. Betapa terharunya kerana mempunyai seorang kawan yg bersikap begitu. Dan kerana itulah, coretan ini aku tuliskan buatnya. Dalam diari hidup aku, mamud tersemat dlm hati. Di suatu sudut yg takkan mungkin dapat sesiapa pun ganti. Begitulah. Tidak semestinya ‘semua orang buat camtu’ – kita kena ikut sama. Apa yg mamud buat, membuktikan falsampah (dlm episod lepas, aku tulis) – memang tkde apa ke benda. Pada aku, orang seperti mamud lah: yg menjadikan sesebuah kehidupan itu: berharapan.

Tak lama kemudian (di hari-hari berikutnya), tak pasai-pasai, apa angin ntah (macam dapat hidu je ada revolusi sapa hebat sape idak melanda); Li (Buncit) mendatangkan suatu plan ‘daring’ – yang bukan calang-calang orang boleh buat. Li macam sedar, kedudukan dia sebagai ketua, tak boleh lagi ‘lenggang’ tanpa sebuah pembuktian yg ‘da(h)syat’… Takde saper gugat pon, tapi dia ni ndak sesuatu yg membolehkan member-member kenang: sebagai sejarah. Kalau suatu hari nanti terkenang nama Li Buncit, maka susulkan dengan ‘ranking’ hebat dekat belakang. (Ingat tu. cowboy.) Li kemudiannya memilih 3 orang ahli paling berkaliber, disusuli mengatur satu plan ‘drastik’ (merbahaya untuk taraf budak sekolah) – untuk dilaksana. Kata Li, walaupun setakat ni dah bermacam-macam perkara dibuat yg mendapat respek pelbagai pihak, kali ni dia mahu lebih lagi. Sesuatu yang mampu ‘menaikkan-satu-lagi-level’ dlm dunia penyangak. Tambahan pula, kita dikelilingi beberapa group lain lagi yg ada… Itu juga menjadi penybab kita harus bertindak – cari idea / planning supaya group kita terus kekal di kedudukan 1st. (bayangkan, budak umur 16, tingkatan 3: cakap macam tu. Kalau ngikut standard sekarang ni pun, aku rasa macam tahap dewasa je – apa yg Li suarakan tu. Style dia, cara dia ndak.)

Tegas Li, kehendak ini adalah kerana dia faham soal status, ranking, serta tahu bagaimana ia berfungsi. (Hierarki.) Bukan setakat jadi ketua yg tak tahu apa, tak faham tentang prinsip. Dia tak mau dilabel begitu. Oleh itu, kalau terpaksa melalui bahaya sekalipun, dia sanggup. Dia mahu nama dia diabadi sebagai seseorang yg berkaliber. Leadership quality. Dan yang mendengarnya pulak, terus setuju jer… macam kagum. (abih, dah memang penyangak je semue.) … ~ Tak sangka kite ni: diketuai oleh seseorang yg betul-betul ‘Born Criminal’ ye dak? … huh.

… planning tu muncul di kala aku baru je nak layan feel… menikmati sedikit rasa tenang… Merasai diri bermakna buat seketika, kerana hanya perasaan cinta yg benar sejati sahaja: mampu jadikan seseorang itu begitu. (indah hidup.) TAPI saper yang ndak bangkang cakap Li…? Saper yg tergamak nak potong line bagitau dia: ‘nanti laaa…’ ~ takde sorang! 3 ahli terpilih tu, immediately kena siap-sedia. Di hari pelancaran, sila lapor diri (ke pot) on time. KENA buat.. Pastinya, memang salah sorang; aku… hishhh! (yg lain rasa macam terhormat, sebab dipilih. tp aku ni… ntah. Nak kata setuju idak, protes pun tak… cuma… dia ni tk boleh tengok orang ‘cintan’ ker?? Takde masa lain ke nak buat? sengaja ni. Chaiisss..!)

next episode: Plan Li…

note II: sekadar coretan kenangan memperingati detik kawan-kawan. Dengan ucapan: semoga sukses, di mana jua.
note III: 2 lagi ahli terpilih tu, Jepp NorDan dan Shukri Asli.

firnena ayam serama

Kekeliruan melanda apabila firnena tiba-tiba menerima email dari salah seorang customer, begini:

“Assalamualaikum. Tuan, saya beli firnena utk ayam serama. Dos utk ayam serama dewasa sama dgn dos kucing atau separuh shj.

Adakah ayam serama yg sedang bertelor boleh diberi firnena? Tq”

Saya tak dapat nak bayangkan reaksi ahli (wajah) bertugas apabila membacanya… Main2? Boleh jadi juga. Pada mulanya firnena mengambil langkah senyap saja… Sehinggalah pertanyaan customer terbabit akhirnya sampai kepada pihak pengurusan, menandakan dia bersungguh.

Email jawab balas, begini:

‘Agak sukar saya beri jawapan sebab penawar pets tidak pernah diuji (test)
ke atas haiwan jenis bertelur, seperti ayam.

Ia terbukti utk pets yg berunsur mamalia seperti kucing dan anjing, saiz
sederhana.

Ayam mempunyai sel yg agak berlainan dari mamalia. Kemungkinan
tindakbalas berbeza apabila menyerap bahan penawar pets. Positif
atau negatif hasilnya – saya tidak pasti.’

Disambung dengan email seterusnya:

‘mungkin encik boleh cuba beri sedikit (terlalu sedikit, kurang dari suku dos), utk memastikannya. Sebab ujian ke atas pets mamalia yg saya beritahu, hasilnya elok, sihat.

Cuba beri dan lihat, selama seminggu. Permulaan agak lemah normal sebab penawar sedang cuba sesuaikan diri dgn sistem dalaman haiwan terbabit.

Kalau ia postif, sihat, mungkin encik boleh teruskan bagi, amalkan.’

Pengurusan Utama (Firnena, RkR, adrs.inc.)

Ersante.com akan beroperasi sebagai website tugasan, dedikasi (serius) terhadap yg berikut:

i. firnena.com (Bidang Kesihatan & Kecantikan).

ii. rkr.com.my (Bidang Rawatan Tradisional).

iii. adrs.com.my (Bidang Kewangan / Bisnes).

Website ersante.com ini akan bertindak sebagai ‘platform support’ – dalam menjelaskan perkara-perkara berkaitan bidang tersebut dengan cara lebih selesa (bebas). Social Network / Website seperti facebook, twitter, instagaram, kadang-kala mempunyai garis panduan serta berisiko terbabit dengan campurtangan daripada pihak tak berkenaan. Menjadikan penerangan yang ingin disampaikan: gagal mencapai matlamat (bagi pembaca faham).

Cukup setakat itu mengenai orang lain. Mari fokus kepada apa yang ada di sini: sepenuhnya, serius. Kerana 3 inc. (bidang) disenaraikan atas, sudah terbukti (selama bertahun); begitu dedikasi kendalikan urusniaga / urusan (terhadap customer). Sentiasa berkeadaan mahu memberikan terbaik. Yes.

Oleh itu: Selamat Datang. (Welcome!)

Notes: ersante.com turut sama berperanan sebagai platform (memberi laluan) kepada versi english yang ada. (Salah satunya firnena’s english.) Mission: pasaran international (antarabangsa). Memperluaskan skop.

Usaha / Dedikasi Sepenuh Hati menguruskan,

kali ini; muktamad. Sememangnya dept. menguruskan bahagian ni, tugasan yg bukan saja memerlukan daya ketahanan / kekuatan fizikal, malahan kebolehan berfikir + bersedia melengkapkan diri dengan pelbagai technology (bersesuaian dgn peredaran semasa) seperti facebook, twitter, email, youtube, smartphone dan sebagainya: Perlu. Mesti.

Ujikaji mengenai konsep sesuai utk peyampaian.

Firnena facebook:

i. tumpu terhadap apa yg disampaikan,
ii. mempunyai ‘interest’ terhadap pic. (gambar) paparan,
iii. Like, recommend berdasar info (berbanding pic.),
iv. Like, recommend agak ‘mahal sedikit’ berbanding kebiasaan,
v. Kategori dewasa ketara jumlahnya (berbanding remaja),
vi. walaupun suka, ada kala tidak tekan Like / share. Personal keep.
vii. Bekerja, berkerjaya di kehidupan seharian, student,
viii. agak up-to-date, moden. Sifat ‘kebandaran’,

Berpandukan senarai ciri keperibadian ini, diharap dapat jadikan rujukan menguruskan hal-ehwal ‘para firnena’ dengan lebih efektif. (posting ni khas buat staff bertugas. sebab diri sendiri, saya – sebenarnya tak pernah pandai dengan fb tuh… tu pasal gagal(!) … menraih Like. selalunye le.)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, September 1st, 2015
gplus ersantework section
Cuaca hari ini
September 1, 2015, 1:54 pm
 

Intermittent clouds
32°C
real feel: 40°C
current pressure: 1010 mb
humidity: 66%
wind speed: 14 km/h S
wind gusts: 14 km/h
sunrise: 7:08 am
sunset: 7:18 pm
Forecast September 2, 2015
day
 

Partly sunny with thundershowers
33°C
 
salvation
s

computer skill

September 2015
M T W T F S S
« Jul    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
trademark
chit chat
make money doing business
sponsored ads
Movies Pilihan.
youtube movies