Bunga Ros: Permaisuri segala Bunga. Tercantik dan Hidup; hanya terdapat di Cameron H’.

(Diikuti tempat keDua: Bunga Orkid; dek kerana kesukaran menanam, yg memerlukan arang dan batu berbanding tanah. keTiga: Kekwa..?)


Undeniably ADRS! (True to its word.)

adrs.com.my: Your Choice of Excellence. || Pilihan Anda untuk Persona.

.. = X!     … =       Business, in Love..

Business, in Love … ~ (!)       / business, in love…

… Business, in Love.



awk, bila lagi nak real-kan posing cam gambor ni…? (biler??)

Tetapi kerana Memori – Dedikasi buat Ayah Tersayang.

[Pic.] kenangan semasa nak bawak keluar Altisan White (brand new) dari Toyota. My Dad orang pertama rasmi.

Dengan berita kematian di sana sini, (news headline) – Ustaz Haron Din (76) dan Tan Sri Halil (71) khususnya, terbit rasa sayu… lalu aku peruntukkan masa mengingati serta memerhati ayah aku yg umurnya turut sama dalam lingkungan itu (70an).

Walaupun nampaknya… ok saja; sihat (normal kehidupan; drive, berkebun, travel, old man activity), tetapi dia kini dalam kategori mereka(2) yg ‘kepulangannya’ (menyahut seruan ilahi) – bila2 masa saja boleh terjadi. (anytime might happen.)

Oleh itu, artikel (posting) ini, aku dedikasikan kepadanya… Bagi aku, the best father a son could have. Sudah tentu; banyak kekurangan dan ketidaksempurnaan – semua bapa pun begitu. Namun, my father – sudah menjalankan yg terdaya dalam kehidupannya sebagai seorang ayah. Dia setia (loyal) hingga ke sudah; bersama keluarga (seluruhnya). Never to abandon.

[Pic.] sessi mengemas rumah; luar dalam termasuk my bike – cuci… oleh my pembantu. Dia yg jumpa gambar kenangan kat atas tu. Dok tengah mengemas jumpa… ~ (ingatkan slip bank je tereban… gambar pun sama!)

Sebagai seorang son (anak) pula; aku juga berusaha memastikan dia (dan juga mom); terjaga. Paling ketara usaha aku; adalah serius menjaga kesihatan (health) mereka berdua. Itulah sebabnya walaupun di ambang 70an, mereka masih mampu menjalani hidup seharian dengan agak baik. (Ada tetap ada: penyakit. Tapi tak ada yg serius sampai jadi beban atau terganggu aktiviti harian.)

Dan, dalam lifetime dia, ada juga detik2 dia merasa tengok anaknya (aku) – berjaya (pencapaian) sehingga ke tahap membuatkan dia rasa proud (bangga). At least ada. Walaupun takde le sebesar mana, sebagai seorang anak, aku berjaya jua meng-ada-kan detik2 sebegitu… (syukur).

Note: tentu sedih kalau takde langsung….. sebab he’s my one and only dad.

Selingan (ekstra) ~ work time….!

[Pic.] Post keramat; facebook. (Pecah Record: kalahkan semua post fb lain yg ada! – milik bisnes. Walaupun dah bertahun berlalu, masih ada yg sudi sharethank you!). Dibuat oleh Awak dan Saya(!) Bersama.

[Pic.] usaha menjadikan tugasan product & delivery berdaya aktif (dan berharap capai target: lancar sepenuhnya) tetap diteruskan! Salah seorang penolong berkaliber (personal assistant) sedang tekun menangani dan menguruskan pesanan para pelanggan sekalian. (layanan yg cukup terperinci dan sopan pada semua customer. Treat each customer with respect: detail explanation & way to solved.) Dah cakap dah: Don’t worry. Dah bertahun-tahun: pesanan sah sentiasa dipastikan hantar dan terima. Tanggungjawab.

… from the Novel: Business, in Love.

Flashback (kenangan) posing dengan Peugeot (model..? 2.0 selebihnya lupa) dlm mini series Mencari Cinta Dengan Volkswagen Polo ‘S. (Peugeot Showcase dekat main ground Menara Kurnia, PJ. … ~ awk kat atae’h.)

Tutorial: kenali (pelajari) seseorang itu di kategori mana.

Levelnya begini: Miskin, Biasa, Sederhana, Mewah, Kaya (pangkat atau lifestyle seseorang). Dengan pencapaian memiliki 2 kereta sebegini, di kala lingkungan umur 35 & 36 (+ pelbagai lagi equipment seperti iphone, motorsikal ex5, personal office dsb.) = individu tersebut dikategori sebagai Level Mewah. Bukan Kaya. Ingat.

Profesion (kategori): Profesional’s.

Contoh: kalau yg pakai vios pula, kategorinya Sederhana. Selalunya mereka yg berkerja sebagai pegawai bank / officer, Shift Leader, Manager dan juga yg seangkatan. Volkswagen Polo; Doctor (salah satu profesion yg biasa pakai).

Salah tu idak, tapi tak sesuai: diri kategori Sederhana, (nak) pakai kereta kategori Mewah. (kerja pegawai, pakai vw. ~ tak ‘matching’. Pulak tu; boleh terjebak dengan masalah hutang. Menyusahkan – semata2 nak bergaya, kerana minat. Toksah.)

Extra: harus juga faham kenapa pegawai orang panggil (be)‘kerja’ manakala doctor pula ‘profesion’ (walaupun makan gaji). Kena pandai beza dan kenalpasti ‘konsep pecahan kategori’. (Untuk pemikiran tahap Advance – baru boleh faham seseorang tu; betul. Ini orang pangkat raja dilayan macam hamba abdi… mana maunya; salah. Kes2 tak reti macam ni yg buat terlepas banyak peluang – kenaikan pangkat; salah satu.)

Note: seseorang kategori Miskin; tidak semestinya tak elok. Begitu jua yg Kaya; belum tentu orangnya elok. Material dunia bukan penentu peribadi seseorang sama ada dihormati (respected) atau tidak. So; jangan le dok susah hati sangat pasal kaya, mewah ke idak.

Ke arah Kemaskini Idaman.

Sebagai manusia biasa, saya tidak dapat lari dari meminta bantuan orang – membuat tugasan. Tidak pernah diri mengatakan mampu ‘buat semua’ – tak perlukan sesiapa.

Namun, bantuan demi bantuan diberi; tidak kekal lama….

Sama ada salah sendiri ataupun pihak yg membantu, bukan lagi persoalan utama… Sebab: kedua2 belah telah sedaya upaya memberikan yg mampu (melakukan) dan; target seperti yg diharap-harapkan (segalanya lancar, smooth berjangka panjang) – tetap gagal dicapai.

Pemberhentian terpaksa dilaksanakan. Dan sekali lagi situasi kekurangan ahli membantu; melanda.

Apa yg penting: not to give-up!

Sebab ini bukan lagi berkenaan diri sendiri, pihak membantu, para ahli atau kalangan sedara-mara, keluarga…. Bahkan; melibatkan masyarakat. Customer. Harapan Ramai.

Jadi, berat bezanya di sini…

Kalau makan gaji, boleh juga berhenti…. kalau untuk diri sendiri semata, apa salahnya ambik cuti…(?) Kalau bisnes jenis nak kena push push push UP! – jenis yg kena kuatkan usaha nak bagi tambah progress / customer, masih ada alasan untuk relax sementara, tak payah nak berkelam-kabut.

Ini….. baru je rasa macam tak ada apa nak buat (tak ada pesanan), tiba2 dah dapat komplen ‘selonggok’:

‘Mana barang saya?!’ atau lebih kurang sama, begini: ‘Bila nak hantar??!’

Saya betul, sungguh – hargai anda berurusan / buat pesanan. Tapi saya benar2 harap anda sekalian dapat berikan sedikit kerjasama memahami situasi saya di sini. Segala kekurangan akan saya usahakan supaya target menyediakan servis yg lebih pantas, terbaik utk anda – tercapai jua hendaknya. Apa saja urusan – jangan sangka bukan2 dan jangan risau. Setiap pesanan sah: akan tetap dihantar dan terima.

Maaf di atas kekurangan melanda, dan Terima Kasih.

Pic. Long time supplier: ms fionne.

System (software) yg buat pening, tension-huru-hara hari tu, tuh; dah Setel!

‘… sandarkan pada nama tu. Dan Saya akan datang untuk Selamatkan Awak…’

Kisah lalu menerpa… Tidak kira betapa kuat daya mahukan ia berlalu, membayangkan ia dimasukkan (jadi) sebagai sebuah kisah kenangan – terkumpul bersama dengan kisah2 lepas (peribadi) yg ada, namun ia tetap menerpa… Ibarat antara banyak file dalam kabinet, buka tutup masuk baru susun semula; yg ITU tetap ‘terselit keluar’ bucunya ke atas… menampakkan diri.

Aku akui. Itu kes berat. Tak dapat dah aku nak pura-pura (berlakon) seolah-olah yg tu boleh diselit-letak antara banyak file lain yg ada tu. Kisah tu bagaikan hembusan angin bayu, bertiup sejuk, perlahan… mengikuti ke mana saja aku pergi. Dan YA: ia suatu kisah yg sangat tragis untuk dibawa ke tengah; menceritakan. Ia sebuah kisah yg membunuh.

………….’

Dalam diari kisah2 hidup aku, hanya ada Empat sahaja yg benar2 keramat. Utama. Dan salah satunya, yg itu… Kisah yg aku sangka akan berlalu (berharap: tertutup); apabila dah rasmi masuk ke episode 4… yg sekarang ni.

‘…………………………. Sumpah; Ratu TKk. ………..

Pakej Bersalah.

Apakah yg dinamakan dengan ‘Pakej Bersalah?’.

Jawapan: pakej yg apabila kita membeli; dapat lebih dari biasa.

Makna; harga sama, macam biasa (selalu). Tapi isi kandungnya lebih… hingga ada sesetengah kes sampai rasa teruja dibuatnya.

Kenapa jadi begitu?

Kerana: tuan punya pakej; rasa bersalah terhadap pembeli terbabit. Lalu dilebihkannya sebagai tanda meminta maaf.

Note: stock memang sudah selalu sangat, asyik habis. Positivnya; menandakan product bagus – sentiasa ada permintaan, sehingga out of stock sentiasa berlaku. Negativnya; siapa mahu pesanan dibeli dilanda masalah, bukan? – lewat, tergendala, tak sampai. Servis tak bagus. (Tp ada sesetengah peniaga pandai sehingga dapat tukarkan negativ ni, jadi positiv – sehingga ada pelanggan berharap agar pesanannya dilanda masalah / lewat.)

Walau bagaimana pun, usaha menjadikan stock cukup – sedang dijalankan. Para pelanggan tak perlu risau tentang stock tiada sebab pihak kami adalah Producer (pengeluar, penghasil). Yg timbul cuma lambat dan cepat sahaja. (Stock tiada bermakna: tak ada terus. Putus bekalan. Ini biasanya terjadi kepada pihak ke-tiga, iaitu pihak yg menjadi ejen atau salesman product tersebut.)

Harap maklum masalah stock habis ni berlaku sekali-sekala dan amat terasa apabila tiba musim cuti seperti Raya lepas. Beberapa pihak terbabit (supplier dan staff) – cuti. Dan cara penghasilan product di sini; sangat rumit kerana melibatkan bahan mentah, masak, sukatan, serta pelbagai tugasan sebelum ia dapat ready utk pasaran (pembelian).

Memang kalau boleh mahu pelanggan dapat pantas (cepat, segera sebaik saja dipesan). Tetapi urusan dibahagian ini tidak semudah didengar. Diharap kerjasama anda sekalian memahami situasi, kerana dalam pada itu; pihak saya sedang bertukus-lumus mahu atasi (selesaikan) hal product dan delivery ini – sebaik yg boleh, permanent. Pelbagai aspek kena di’tackle’.

Harus diketahui juga; setiap pesanan sah sentiasa dijamin – terima (ataupun diganti; utk kes2 melibatkan product rosak). Dan product pula sentiasa berkualiti bagus (terbaik) – sebab masalah menimpa adalah tentang cara pengurusannya, bukan tentang isi kualiti product. Jadi, tidak perlu risau berurusan kerana pusing ikut mana pun; anda tetap akan terima yg berkualiti bagus. Terima kasih.

(Ketika ini urusan penyediaan serta mencukupkan stock sedang berjalan. Dipersila pesan seperti biasa.)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, December 10th, 2016



Cuaca hari ini
December 10, 2016, 4:45 pm
 

Mostly cloudy
29°C
real feel: 42°C
current pressure: 1010 mb
humidity: 78%
wind speed: 0 km/h N
wind gusts: 0 km/h
sunrise: 7:08 am
sunset: 7:05 pm
Forecast December 11, 2016
day
 

Thunderstorms
29°C
 
salvation
s


make money doing business

December 2016
M T W T F S S
« Oct    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
file
trademark


wrn
computer skill
sponsored ads
Movies Pilihan.
youtube movies

a Tribute to Farid (TUDM).