Fuh…blog ni dah lama ‘tertutup’ sebab; aku terlalu sibuk dengan hal lain yang mengakibatkan aku rasa memang ter-amat-amat berat sangat nak operasikan satu2nya blog yang aku ada ni…blog yang melambangkan identiti aku…sedaya-upaya aku modified supaya penampilannya lain dari yang lain. Imej tersendiri.

Beroperasi-nya blog ni kembali adalah kerana; suatu hari tu aku bertandang ke rumah abang aku, Seri Kembangan (pertengahan di antara PutraJaya dan Cyberjaya – tenang aman damai bandar dia). Sambil duduk dekat kerusi ‘boss’ dia (di bilik peribadi yg dia jadikan seperti ofis), aku terbaca sebuah buku bertajuk: ‘Wicked WordPress Theme’. Aku belek membelek dan kemudian; aku jadi berkenan dengan buku tu. Cantik…Penerangannya bersahaja (menceritakan sejarah bermulanya penciptaan wordpress) dan ilustrasi dalamannya colorful. Buku tu bertujuan mengajar bagaimana nak jadi pro mendalami ‘theme wordpress’. Terfikir sejenak; aku sebenarnya dah terlebih dahulu ‘men-godam’ blog aku yang berdasarkan wordpress, lama sebelum membaca buku ni…Makna; aku dalam sedar tak sedar dah boleh menghasilkan sebuah blog yang agak powerful menggunakan skill tersendiri sebelum mengambil apa2 pelajaran yang ada dalam buku Wicked WordPress Theme ni. Memegang dan membaca buku ni, menerbitkan rasa ingin kembali menghayati blog ‘mahal’ yang dah lama aku abaikan tu…‘I miss u, ersante.com!’ Dan bila balik rumah, aku pesan sebijik (buku tu) melalui amazon.com.

Sebab kedua; sana sini di internet orang bersembang mengenai blog yang berteraskan WordPress. Makna; komuniti wordpress ni kuat. Sesiapa yang mempunyai blog berdasarkan wordpress, boleh dikira dia dah lengkap dalam dunia berblogging. (Blogger? Aku mula2 berbisnes dulu aku ‘godam’ blogspot habis2san sampai Google terkejut!.. kemudian hantar notis kepastian – suruh aku ‘unlock’ blogspot tu semula setelah mengikuti beberapa syarat. – seumpama; percubaan memperkosa Google! he he he.)

Dan juga; ada la beberapa ‘expert’ yang kalau offer pasal wordpress kat customer, harga mesti mahal punya. Makna; wordpress ni laku sampai ke tahap harga yang boleh membuatkan kita rasa NDAK sesangat!… tapi tak mampu. :-(

So, memikirkan fakta2 ni, membuatkan aku rasa macam tak complete kalau tak mempunyai blog. Dan, rugi rasanyer membiarkan aje blog aku yang bertukus-lumus suatu ketika dahulu aku usahakan bagai nak rak. Tu, plugin cuaca yang aku pasang tuh, punya pening nak dapatkan yg betul2 ngam tersergam indah tanpa masalah. (berdozen tak jadi!) At last; inilah dia; ersante.com

Selamat membaca!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...