Pengurusan di bahagian Store.

Wujudnya bahagian ini adalah untuk membuat ‘seperasi’ (seperate) – supaya cara kerja (mengendalikan tugas), jadi lebih cermat dan tersusun (better organized).

Apa yang bahagian ini kendalikan adalah:

  • Penghantaran pesanan (order). Antara Cepat atau Lambat.
  • Memastikan product sentiasa dalam berkeadaan elok.
  • Memastikan stock product berkeadaan stabil (sentiasa ada).
  • Hubungan dengan supplier berkenaan / terbabit, berjalan lancar.
  • Menangani complaint, pertanyaan serta urusan pelanggan selepas order.

Pesanan SAH sentiasa dipastikan hantar dan terima. Pelanggan sah juga; sentiasa diberi perhatian, dan segala complaint akan diambil kira dan dilaksana. Yang tinggal; sama ada lambat atau cepat sahaja ia diuruskan. Sengaja tidak peduli / tidak hantar – tidak wujud.

Perlu diketahui: membuat kerja di bahagian OnLine bukan tugasan semua orang boleh buat. Contoh: sistem email berkali-kali tukar (upgrade). Akibatnya; ada staff yg apabila tekan ‘send’ – merasakan emailnya sudah send kepada pelanggan terbabit. Tapi rupa-rupanya tidak sebab sebenarnya, ada sesedikit perkara perlu di’adjust’ sebelum send begitu saja. Kesilapan kecil sebegini membuatkan email tersebut tidak send, dan kekeliruan (resah, curiga, tak konfiden) di bahagian pelanggan terteka-teka mengenai reply.

Oleh itu, diharap memberi sedikit kerjasama memahami situasi. Kerana: pihak pengurusan sentiasa sedar mengenai kekurangan di bahagian ini, dan dalam usaha mahu mengatasinya. Pengambilan crew baru untuk isi kekosongan perlu dilakukan berhati-hati. Ini bagi mengelak insiden tidak diingini berulang laku (sepertimana di kisah lalu).

Perlu juga diketahui: product ketika ini, sudah berada di tahap berjaya – memastikan ia sentiasa berkeadaan terbaik. Bermakna, sekarang ini, pelanggan hanya dipastikan menerima product yang elok sahaja. Sebarang kekurangan juga dilayan sebaiknya. Ringkas kata; pihak kami akan cuba berusaha sebaik mungkin dalam memastikan para pelanggan berpuas hati. Cuma diharap beri masa ia dilaksanakan. Sekian, terima kasih.

Target:

  • i. crew office management. (pemastikan etika kemas pengendalian dokumen, kertas-kerja. etc.)
  • ii. crew urusan hard-working. (pemastikan kerja2 store dilaksana sebaik mungkin.)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...