… from the Novel: Business, in Love.

Flashback (kenangan) posing dengan Peugeot (model..? 2.0 selebihnya lupa) dlm mini series Mencari Cinta Dengan Volkswagen Polo ‘S. (Peugeot Showcase dekat main ground Menara Kurnia, PJ. … ~ awk kat atae’h.)

Tutorial: kenali (pelajari) seseorang itu di kategori mana.

Levelnya begini: Miskin, Biasa, Sederhana, Mewah, Kaya (pangkat atau lifestyle seseorang). Dengan pencapaian memiliki 2 kereta sebegini, di kala lingkungan umur 35 & 36 (+ pelbagai lagi equipment seperti iphone, motorsikal ex5, personal office dsb.) = individu tersebut dikategori sebagai Level Mewah. Bukan Kaya. Ingat.

Profesion (kategori): Profesional’s.

Contoh: kalau yg pakai vios pula, kategorinya Sederhana. Selalunya mereka yg berkerja sebagai pegawai bank / officer, Shift Leader, Manager dan juga yg seangkatan. Volkswagen Polo; Doctor (salah satu profesion yg biasa pakai).

Salah tu idak, tapi tak sesuai: diri kategori Sederhana, (nak) pakai kereta kategori Mewah. (kerja pegawai, pakai vw. ~ tak ‘matching’. Pulak tu; boleh terjebak dengan masalah hutang. Menyusahkan – semata2 nak bergaya, kerana minat. Toksah.)

Extra: harus juga faham kenapa pegawai orang panggil (be)‘kerja’ manakala doctor pula ‘profesion’ (walaupun makan gaji). Kena pandai beza dan kenalpasti ‘konsep pecahan kategori’. (Untuk pemikiran tahap Advance – baru boleh faham seseorang tu; betul. Ini orang pangkat raja dilayan macam hamba abdi… mana maunya; salah. Kes2 tak reti macam ni yg buat terlepas banyak peluang – kenaikan pangkat; salah satu.)

Note: seseorang kategori Miskin; tidak semestinya tak elok. Begitu jua yg Kaya; belum tentu orangnya elok. Material dunia bukan penentu peribadi seseorang sama ada dihormati (respected) atau tidak. So; jangan le dok susah hati sangat pasal kaya, mewah ke idak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...