… 󾟗 arrival (kemaskini tugasan, keseluruhan.)

Posted by adrs.my on Friday, 29 July 2016

BerNIAGA ONLINE?? Tetapi dalam fikiran ada:

point Macam mana ye?
point Boleh ke?
point Susah kot?

Senang cakap: perasaan tak konfiden menerpa. Tak tahu. Tak yakin.

pointer Jangan Risau. Saya ADA.

Permulaan, pastikan Anda ada sesuatu untuk diniagakan. Maksud saya: anda berniat nak ceburi bidang urusniaga OnLine kerana sudah mempunyai ‘calon product’. (Kalau tak ada, tak apa. Teruskan baca. Yang penting anda mahu berniaga OnLine.)

attention Tapi sebelum tu Anda kena tahu ini, beberapa kelengkapan penting (software, perisian) bagi menjayakan perniagaan OnLine:

point Sistem Autoresponder

sebuah sistem yang tugasnya mengutip nama dan email seseorang, kemudian menghantar mesej (email) kepada orang tersebut (digelar subscriber) dengan tujuan perniagaan anda tidak dilupakan. Penghantaran email satu kali seminggu, secara auto. Berterusan. Melalui email ini, jalinan urusniaga akan lebih terjamin, kerana pelanggan merasakan anda ada usaha menarik menjemput dia semula.

Contoh sistem ini, boleh lihat di sidebar (sebelah kanan), area S.

Borang isikan Nama dan Email. Setelah pelawat isi, serta merta akan masuk ke dalam carta persediaan, untuk dihantar email kepadanya, seminggu 1, secara auto.

point Tentang Facebook

perniagaan anda: ada facebook.

Tapi lihatlah kos (harga) 2 perkara ni. Harga sistem autoresponder:

sistem autoresponder

Paling rendah: $19 (dollar). Tukar jadi ringgit, RM60 sebulan (lebih kurang), untuk 500 subscriber ke bawah sahaja. (masuk dalam carta.) Lebih 500, kena tambah $10, jadi:

$29 = RM90 sebulan(!) Tiap-tiap bulan. (bukan one-time-pay. Ingat.)

Facebook

khidmat facebook

RM45 sebulan ($14.99), hanya untuk 40 fb Likes. Yikes! 40 Likes sebulan serupa je bagaikan bulan takkan jatuh ke riba… tapi itulah harga standard sebuah Like di facebook.

attentionLarat ke Anda nak maintain bayar tiap-tiap bulan untuk 2 perkara penting tu???

point Ndak ke?
point Mampu ke?
point Tak rasa rugi ker..?

Tapi itulah realiti berniaga OnLine. Mahal… no.

Sesiapa yang cakap murah tu, sebab:

i. tak nak Anda tau yang sebenarnya mahal.
ii. nak laku’kan jualan. Siapa ndak kalau awal2 dah tau mahal.
iii. panduan dia murahan. Serabut. Tak faham dibuatnya. At last: mahal… (merapu!)

Notes: paparan sistem autoresponder dan facebook, adalah dari – dua pilihan paling popular.

line

point Ringkas kata: belum apa-apa lagi, dah nak kena sediakan modal besar. Mahal. RM60 + RM45 = tiap-tiap bulan.

Boleh(!) kalau mahukan yang murah(an). (free pun ada.) Tapi jawapnya nanti: gagal.

line

Baiklah. Ketepikan semua memeningkan, kita tumpu pada tugasan:

pointer “Apa yang perlu saya buat kalau nak niaga OnLine.” (?)

yes Yes. Straight to the point. Sekalipun kod-kod komputer, software, program, teknikal, atau apa saja yang pening tu penting, tapi dengan saya, anda tak payah risau. Saya sudah pun ‘pack pack pack’ – mampat: segala yg menakutkan itu dalam sebuah panduan yg teratur, tersusun, sistematik, dan… anda tak perlu pun terlibat dengannya!

Anda hanya perlu buat tugasan ‘up-front’ (bahagian depan), yg kebanyakkan orang buat untuk bekerja. Hal kebiasaan seharian. Normal. Tak perlu terlibat dengan hal-hal rumit yang menjadi tanggungjawab pakar / expert menguruskannya. (bidang coding, programming, developing, komputer…)

point Ok, ini dia:

pakej starter online

Sebuah pakej yang serta-merta menyediakan anda dengan kelengkapan berniaga. Sebagai tanda (trademark), bukti kewujudan. Jaminan pelanggan yakin: mereka bukan berurusan atas angin (dengan seseorang yang dicurigai motifnya). Kerana di website itu, akan diisi dengan maklumat penting portfolio (profile) anda, beserta cara pelanggan boleh contact memastikan urusniaga berlangsung dengan lancar. Follow up.

point Di situ juga akan diisi dengan borang pesanan supaya mudah memesan.

line

Notes: ‘Mahal ke borang pesanan? (free punya takde ke..?)’ – kalau ada yg tertanya ni, dipersilakan survey pada web designer / company yg ada tawarkan khidmat ini (pemasangan form, borang urusan jual beli pembayaran). Baiklah, biar saya mudahkan beritahu: Mahal. Yang FREE ada… buat le. Cuba tengok. Kalau puas hati takpe… tapi kalau pesanan hilang entah ke mana, nanti jangan menyesal.

line

Senang cakap: sila bertenang, ambil masa teliti website ini, yang sudah ternyata beroperasi (terlibat dengan urusniaga seharian). Kaji segenap sudut supaya tahu, dapat gambaran jelas mengenai overview bagaimana contoh sebuah perniagaan OnLine yang sudah engage (terbabit) dengan pelanggan. Klik:

Tidak perlu rushing. Sebab berniaga bukan perkara main-main. Ia serius. Kerana melibatkan hal-ehwal kewangan, pembayaran, kehendak serta kepuasan hati pelbagai pihak.

line

Notes: ingat yg terlibat hanya anda dan pelanggan sahaja? Tidak… Dengan saya?? Dengan Google? Dengan Facebook? Jadi, anda kena faham konsepnya. Jangan ambil mudah, nanti tersilap, terbuat ada pihak marah, perniagaan kena banned. Tutup. So, pasti lakukannya betul.

attention Harap maklum; di sebalik sesebuah sistem itu, ada orang menguruskan. Jangan main tibai je macam benda tu auto, sistem, takde ape ke bende. Serupa macam website ni, ada empunya-nye. Ingat tu. Jadi, jaga kata bahasa, bersikap sopan; Online atau Offline, di mana jua.

line

Baiklah, maka dengan ini, anda sudah pun melihat sendiri, serta tahu, mengenai: 3 elemen antara terpenting untuk berbisnes – OnLine.

point autoresponder
point facebook
point website

Susah tak? … (tak apa. ambil masa fikir.)

Kalau pihak lain, pasti memerlukan penerangan panjang lebar, berbelit dan kemudian takkan mungkin faham apa sebenarnya semua itu. (??!) Ini kerana sistem-sistem komputer sebegini dah gerenti: susah! Bukan calang-calang orang boleh ajar. Itulah sebabnya: mahal.

Tapi don’t you worry! Sebab saya awal-awal dah tau: anda takut dengan perkataan Mahal, susah, rugi, dan kod-kod komputer… Relax. Teruskan konsentrasi membaca… Minat.

Amacam…? Senang tak? (faham kan?…)



Bookmark and Share


Personal Intro: I’m an Arab-malay who can speak and write english… not an english guy. So; any vocabulary error, i sincerely apologized. For me; as long as u can understand what presented, seem’s fair enough. Thank you.