Archive for the ‘Work Dept.’ Category

Product Delivery: Cabaran Pengurusan.

Ke arah Kemaskini Idaman.

Sebagai manusia biasa, saya tidak dapat lari dari meminta bantuan orang – membuat tugasan. Tidak pernah diri mengatakan mampu ‘buat semua’ – tak perlukan sesiapa.

Namun, bantuan demi bantuan diberi; tidak kekal lama….

Sama ada salah sendiri ataupun pihak yg membantu, bukan lagi persoalan utama… Sebab: kedua2 belah telah sedaya upaya memberikan yg mampu (melakukan) dan; target seperti yg diharap-harapkan (segalanya lancar, smooth berjangka panjang) – tetap gagal dicapai.

Pemberhentian terpaksa dilaksanakan. Dan sekali lagi situasi kekurangan ahli membantu; melanda.

Apa yg penting: not to give-up!

Sebab ini bukan lagi berkenaan diri sendiri, pihak membantu, para ahli atau kalangan sedara-mara, keluarga…. Bahkan; melibatkan masyarakat. Customer. Harapan Ramai.

Jadi, berat bezanya di sini…

Kalau makan gaji, boleh juga berhenti…. kalau untuk diri sendiri semata, apa salahnya ambik cuti…(?) Kalau bisnes jenis nak kena push push push UP! – jenis yg kena kuatkan usaha nak bagi tambah progress / customer, masih ada alasan untuk relax sementara, tak payah nak berkelam-kabut.

Ini….. baru je rasa macam tak ada apa nak buat (tak ada pesanan), tiba2 dah dapat komplen ‘selonggok’:

‘Mana barang saya?!’ atau lebih kurang sama, begini: ‘Bila nak hantar??!’

Saya betul, sungguh – hargai anda berurusan / buat pesanan. Tapi saya benar2 harap anda sekalian dapat berikan sedikit kerjasama memahami situasi saya di sini. Segala kekurangan akan saya usahakan supaya target menyediakan servis yg lebih pantas, terbaik utk anda – tercapai jua hendaknya. Apa saja urusan – jangan sangka bukan2 dan jangan risau. Setiap pesanan sah: akan tetap dihantar dan terima.

Maaf di atas kekurangan melanda, dan Terima Kasih.

Pic. Long time supplier: ms fionne.

Pakej Khas

Pakej Bersalah.

Apakah yg dinamakan dengan ‘Pakej Bersalah?’.

Jawapan: pakej yg apabila kita membeli; dapat lebih dari biasa.

Makna; harga sama, macam biasa (selalu). Tapi isi kandungnya lebih… hingga ada sesetengah kes sampai rasa teruja dibuatnya.

Kenapa jadi begitu?

Kerana: tuan punya pakej; rasa bersalah terhadap pembeli terbabit. Lalu dilebihkannya sebagai tanda meminta maaf.

Note: stock memang sudah selalu sangat, asyik habis. Positivnya; menandakan product bagus – sentiasa ada permintaan, sehingga out of stock sentiasa berlaku. Negativnya; siapa mahu pesanan dibeli dilanda masalah, bukan? – lewat, tergendala, tak sampai. Servis tak bagus. (Tp ada sesetengah peniaga pandai sehingga dapat tukarkan negativ ni, jadi positiv – sehingga ada pelanggan berharap agar pesanannya dilanda masalah / lewat.)

Walau bagaimana pun, usaha menjadikan stock cukup – sedang dijalankan. Para pelanggan tak perlu risau tentang stock tiada sebab pihak kami adalah Producer (pengeluar, penghasil). Yg timbul cuma lambat dan cepat sahaja. (Stock tiada bermakna: tak ada terus. Putus bekalan. Ini biasanya terjadi kepada pihak ke-tiga, iaitu pihak yg menjadi ejen atau salesman product tersebut.)

Harap maklum masalah stock habis ni berlaku sekali-sekala dan amat terasa apabila tiba musim cuti seperti Raya lepas. Beberapa pihak terbabit (supplier dan staff) – cuti. Dan cara penghasilan product di sini; sangat rumit kerana melibatkan bahan mentah, masak, sukatan, serta pelbagai tugasan sebelum ia dapat ready utk pasaran (pembelian).

Memang kalau boleh mahu pelanggan dapat pantas (cepat, segera sebaik saja dipesan). Tetapi urusan dibahagian ini tidak semudah didengar. Diharap kerjasama anda sekalian memahami situasi, kerana dalam pada itu; pihak saya sedang bertukus-lumus mahu atasi (selesaikan) hal product dan delivery ini – sebaik yg boleh, permanent. Pelbagai aspek kena di’tackle’.

Harus diketahui juga; setiap pesanan sah sentiasa dijamin – terima (ataupun diganti; utk kes2 melibatkan product rosak). Dan product pula sentiasa berkualiti bagus (terbaik) – sebab masalah menimpa adalah tentang cara pengurusannya, bukan tentang isi kualiti product. Jadi, tidak perlu risau berurusan kerana pusing ikut mana pun; anda tetap akan terima yg berkualiti bagus. Terima kasih.

(Ketika ini urusan penyediaan serta mencukupkan stock sedang berjalan. Dipersila pesan seperti biasa.)

Teknikal Menguruskan

Punca terjadi ‘MissManagement’.

Dalam beberapa minggu ni, saya mengambil masa memberi perhatian terhadap ‘keseluruhan cara pengurusan’. Melalui pemerhatian, saya dapati ada (atau muncul) beberapa perkara yg secara tak sengaja atau tak sedar – membawa kepada urusan jadi tersekat, tergendala, bermasalah dsb.

1. Pengendalian Email.

Dulu saya rasa; serah akaun email bertugas pada staff, bagi password, bagitau itu ini serba-sedikit… Dah. Tapi bila re-checking; ternyata ia tidak semudah itu!

Apa yg saya dapati; seseorang yg ditugaskan mengendali email (bisnes ini) – akan disulami ‘gumpalan’, ‘berterabur’, tak tersusun – sekiranya tidak diberi tunjuk ajar dan latihan sewajarnya. Email datang dari pelbagai sudut, dan apa jawapan nak diberi??… serta mana ‘Link’ kepada webpage aksesnya?? – merupakan antara perkara memeningkan kepada yg bertugas!

Ini kerana bisnes bukan terhadap 1 subjek sahaja (product), tetapi ada beberapa! Dan email juga; beberapa! (admin@firnena.com, firnenas@gmail.com, admin@rokokresdung.com, personel@ersante.com, dsb.) Kemudian ada pula email forwarding, subject reply to, auto respond on / off, dan sebagainya pula! Ditambah lagi dengan Google dulu ni asyik selalu upgrade upgrade upgrade… sampai jadi konfius! kat mana??… Dulu tekan reply, muncul depan2 kotak replynya, jelas dan kukuh. Senang. Sekarang, muncul kotak kecik – yg ada kala boleh terselindung tanpa disedari (bila kita tertekan subjek lain). Mudah hilang… Lepas tu; kecik sangat tulisannya… (macam tersorok pun ada.)

Itulah dia, gmail yg dulunya mudah saja bagi sesiapa, jadi keliru akibat melalui pelbagai proses upgrade. Mungkin perlu bagi mereka (google) sebab bisnes perlukan pelbagai kemudahan untuk memudahkan urusan dengan pelanggan. Dengan sebab itulah pelbagai upgrade perlu di-install. Namun… bagi saya; orang2 lama dulu pun berbisnes jugak…(online). Sistem sedekad dulu – ok je… Maju bisnes jadinya. Tak ada masalah pun demand upgrade. (google nak lawo kot…? upgradenya.)

Ditambah lagi dengan Google apps, serupa tak ada beza dengan gmail, tapi khas untuk berbisnes. Lebih profesional. Maka ada terjadi sesetengah kes: admin@firnena.com tak terima (mail pelanggan), tapi firnena@gmail.com terima!… Sama tapi tak terima. (saya diberitahu; kena adjust smtp portnya… apa benda tu??) Tapi dulu takde pun seteruk ini konfigurasi-nya.

(Anyway, terima kasih Google; sebab dengan adanya apps, email yg menggunakan @company sendiri – dapat view dengan system gmail. Jadi; tak payah pening sangat nak train staff memandangkan system gmail ni ramai juga yg dah biasa… Dan free: pada semua client yg install sebelum google apps dirasmi – berbayar. Mahal, bulanan / tahunan. Kira aku beruntung le… antara terawal dan ada 3-4 email apps camtu.)

Yahoo mail – pernah membuat setting (upgrade) bagi mengurangi spam. Lalu affect (terkena bidas) beberapa borang online yg menggunakan script code lama. … email pesanan dihantar tak sampai (tak masuk ke inbox). Hilang…!

Ketika itu, (sekitar awal 2014 kalau tak silap, tapi dlm tahun tu) adalah ‘Revolusi Yahoo’ men-upgrade sistemnya (keseluruhan). Mengakibatkan; terjejas beberapa scripting (code) berkaitan pembayaran. (…memang bahaya.) Sepertinya: Borang Order… (tanpa disedari kena marah dgn pelanggan, kata; “I want my money back. Sebab you guys tak send pesanan I! Dan dekat sebulan, tau??!”)

Yg berlanjutan merosakkan software Affiliate kegunaan ramai (malaysia) – kerana pembeli yg guna email yahoo; tak lepas! (Hilang.) Dalam email kita tak ada, dalam email dia pun sama takde. Tapi masing2 tidak menyedarinya… agen affiliate pula (penjual online yg kutip komisen); akan sangka buruk – kita ada ‘konspirasi payment’ – iaitu plan sengaja tak mau bayar dgn jujur. Sebab: baru tadi dia confirm dapat sorang; buyer… email yahoo. (and then how can u say none?!) Terasa benar dia; plan nipu tu gagal. Sebab jelas sangat nampak: beza penyata penerimaan income dalam 2-3 bulan (lepas yahoo upgrade) ni… Dijangka sales (komisen) naik, alih2 merundum pula jadinya… (how can this be true???)

But it’s true… paling teruk terjejasnya: income kita!

Kemudian kita ada ‘cloud’ mail. Lalu terjadinya smartphone yg ‘ringgg’ bunyi alert kemasukan email – dan dia (pengguna) bergantung harap pada ‘ringgg!’ ini sahaja untuk sedarkan diri – ada email masuk! Dia percaya sistem cara ni takkan mungkin ada masalah. Semua email – gerenti. Sebab: company smartphone & telecom turut sama terbabit tambah – membuatkan dia percaya(!) – dengan iklan promosi besar-besaran, meyakinkan. (semua orang tkde masalah pon!…) Lepas tu bila tergerak hati bukak laptop, login email; mendapati ada beberapa email penting tak terusik, tak dijawab – berbulan lamanya!

(Petang tadi ada kawan saya yg guna smartphone – tak tahu nak check caller punya number. Ditunjuk pada saya; saya pun tak tau kat mana. Belek punya belek, dia, saya… at last; catit / key in sendiri number dlm phone dia – kemudian save. / Biasa dulu pakai tulis kat tangan… carik kertas… pinjam pen dekat kedai.)

Ringkas kata: perkara menguruskan email ni; tidak lagi boleh dipandang ringan (gitu-gitu saja). Staff bertugas – perlu diberi latihan. Perlu berlatih. (Jadi mahir, biasakan diri dengan sistem.)

Re-checking ini boleh juga dikatakan revolusi dari pihak saya pula – bertujuan menjadi segala urusan (terutama dengan pelanggan) – sah diterima dibaca, serta diuruskan baik. Setakat ni, serasanya sistem bisnes semua dah ok. Repaired. (Sekira ada yg masih dilanda masalah; harap beritahu apa, di mana tak kena.)

Pangkalnya: satu… satu. Saya akan usahakan baik-pulih; slow and steady. (Sebab taktik buat semua itu ini, serentak – tak berkesan! Celaru jadi. Kalau siap pun; serkap-jarang… Lepas tu nak kena re-check lagi! Tak payah.)

~ (camne masih ramai kata: niaga online ni senang…(?) … Senang ker?… Cuba baca artikel ni betul2, faham. … dulu lagi banyak… senang.)

Pihak saya menghargai kesudian anda berurusan; maka disebab itulah proses kemaskini (re-checking) ini diusahakan. Terima kasih diatas kerjasama anda memahami. Diharap terus setia bersama.

Next: part 2 – jawab menjawab dan berurusan di facebook pula.

Ebook Ke’wangan edisi 3.6.9

On the wayTechnique’ Income bulanan tahap RM300, 600 & 9.

ebook yg memberi cara untuk terus bermula; praktikal (no-nonsense).
Kelebihan ebook ini adalah:

  • Sediakan ‘Tools’ (webkit) supaya tak perlu tinggalkan ebook (rujuk ke tempat lain).
  • Sediakan real business supaya anda terus ada cara menghasilkan…
  • Gambarajah clear + penerangan step by step yg sangat mudah difahami.
  • Anda fikir setelah melihat serba-sedikit paparan page dan gambarajah; anda dapat teka (dah…) style tekniknya? …Tidak. Percayalah: anda takkan tahu selagi tak baca.
  • Praktikal kewangan yg membuatkan anda benar2 boleh (dan tahu) berurusan bagi menghasilkan…
  • Dihasilkan oleh beberapa individu yg terlibat secara direct dlm pekerjaan bank.
  • Ikuti panduannya; yg purata sehari dua boleh siap; kemudian terima income steady: tiap-tiap bulan, goyang kaki (tak buat apa). Serius. (ini Technique’, bukan teknik. Itu lah sebabnya… Lain.)
  • Cara profesional yg diubahsuai khas(!) jadi mudah; membuatkan seseorang yg tiada pengalaman apa pun, boleh faham dan buat.
  • … dan beberapa lagi! (Tak banyak, yg penting sahaja.)

Pic. di atas adalah paparan sebahagian dari muka surat raw ebook tersebut. Masih dalam proses pembikinan; dan diharap bersabar akan ke-siapan-nya.

Info dept. Pengurusan, Product & Delivery.

Progress mengenai Planning R.

Yes, saya tahu. Memang agak lambat. Tetapi sekurang-kurangnya kita semua tau (+ pasti) arah tujuan kita: positif. Bermakna: sekalipun progress slow, fundamental bisnes lebih terjamin berbanding sebelumnya.

Kerana: kalau dulu banyak perkara yg terlepas pandang, sekarang banyak perkara diperbaiki, diteliti, dikesan dan ditangani lebih baik. Bak kata; terlalu banyak pengalaman (kerosakan lepas) berjaya diatasi, kemudian menjadikan pengajaran kepada masa depan (bisnes) yg lebih kukuh.

So, why worry?

Note: kepada semua terbabit, terima kasih diucapkan kerana masih setia bersama; bertugas. Seperti yg telahpun anda semua ketahui; I’m a man of my word. (Insyaallah.) Ahli, krew, partner yg tabah melalui perjalanan ketika detik susah dan senang ini, jangan susah hati… Relax… sabar.

Akan ada tugasan best menanti. Ini adalah detik directly berurusan dgn bos… lepas ni; semuanya mengenai pengambilan staff2 baru, ikut prosedur biasa (bekerja). Dan bos akan kembali hilang… tiada lagi pilih sesiapa utk pengambilan baru… Tiap2 terbabit ada position nya. Diharap dapat jaga sebaiknya, dan bersedia pikul tanggungjawab tugas sedaya termampu – demi kejayaan bersama.

Cuma kali ni nak buat betul2… elok. Dah malas nak kelam-kabut macam dulu dah. Dengan pernyataan ini, diharap semua bersabar.

dept. Product and Delivery.

Pengurusan di bahagian Store.

Wujudnya bahagian ini adalah untuk membuat ‘seperasi’ (seperate) – supaya cara kerja (mengendalikan tugas), jadi lebih cermat dan tersusun (better organized).

Apa yang bahagian ini kendalikan adalah:

  • Penghantaran pesanan (order). Antara Cepat atau Lambat.
  • Memastikan product sentiasa dalam berkeadaan elok.
  • Memastikan stock product berkeadaan stabil (sentiasa ada).
  • Hubungan dengan supplier berkenaan / terbabit, berjalan lancar.
  • Menangani complaint, pertanyaan serta urusan pelanggan selepas order.

Pesanan SAH sentiasa dipastikan hantar dan terima. Pelanggan sah juga; sentiasa diberi perhatian, dan segala complaint akan diambil kira dan dilaksana. Yang tinggal; sama ada lambat atau cepat sahaja ia diuruskan. Sengaja tidak peduli / tidak hantar – tidak wujud.

Perlu diketahui: membuat kerja di bahagian OnLine bukan tugasan semua orang boleh buat. Contoh: sistem email berkali-kali tukar (upgrade). Akibatnya; ada staff yg apabila tekan ‘send’ – merasakan emailnya sudah send kepada pelanggan terbabit. Tapi rupa-rupanya tidak sebab sebenarnya, ada sesedikit perkara perlu di’adjust’ sebelum send begitu saja. Kesilapan kecil sebegini membuatkan email tersebut tidak send, dan kekeliruan (resah, curiga, tak konfiden) di bahagian pelanggan terteka-teka mengenai reply.

Oleh itu, diharap memberi sedikit kerjasama memahami situasi. Kerana: pihak pengurusan sentiasa sedar mengenai kekurangan di bahagian ini, dan dalam usaha mahu mengatasinya. Pengambilan crew baru untuk isi kekosongan perlu dilakukan berhati-hati. Ini bagi mengelak insiden tidak diingini berulang laku (sepertimana di kisah lalu).

Perlu juga diketahui: product ketika ini, sudah berada di tahap berjaya – memastikan ia sentiasa berkeadaan terbaik. Bermakna, sekarang ini, pelanggan hanya dipastikan menerima product yang elok sahaja. Sebarang kekurangan juga dilayan sebaiknya. Ringkas kata; pihak kami akan cuba berusaha sebaik mungkin dalam memastikan para pelanggan berpuas hati. Cuma diharap beri masa ia dilaksanakan. Sekian, terima kasih.

Target:

  • i. crew office management. (pemastikan etika kemas pengendalian dokumen, kertas-kerja. etc.)
  • ii. crew urusan hard-working. (pemastikan kerja2 store dilaksana sebaik mungkin.)

Mahalnya Website.

Teknikal Security bersama adrs.

Pertama sekali, post ini bukan untuk mencari kesalahan sesiapa. Tetapi sebagai contoh / preview (for better days…) Tengah surf sana sini, terjumpa pasal ni.

Pic.1 memperlihatkan website (struktur) kemas dan teratur. Ia sepatutnya begitu di setiap page.

Pic.2 tetapi malangnya… tidak. Struktur pecah.

Sebab barangkali besar; owner website ini (yang agak popular juga, bagus) – tidak menyedari error yang berlaku di salah satu page utamanya. Kalau dia sedar sekalipun, tindakan segera agak sukar diambil kerana: nak kena tunggu pihak teknikal yang bertanggungjawab membikin website tersebut, respond dan repair.

Kalau nak cepat, kena upah pihak teknikal lain, dan sudah semestinya: kos (kena bayar). Ini bukan kesalahan owner website tu, tetapi dunia hari ini mana ada istilah free. Kalau ada pun, samar-samar… (boleh jadi juga pihak teknikal yg bertanggungjawab membikin website itu sendiri; akan kenakan charge repair! Siapa tau? Mungkin salah owner yg ‘tweak sana tweak sini, masuk pic itu pic ini’, penyebab struktur pecah tu..? So, bayar le kalau nak perbetul silap. …sendiri.)

So, bagaimana kalau dengan adrs.?

Anda akan dipastikan gejala macam ni tak menganggu hidup. Bisnes anda akan sentiasa cantik, kemas, tersusun. Kalau ada rosak, problem teknikal, tidak perlu apa-apa charge ekstra. Malahan, akan diberi idea (citarasa) untuk di OK-kan lagi. Pihak adrs inc. sentiasa mahu customer gembira dan berpuas hati dengan bisnes masing-masing. Sebab lagi gembira customer, lagi gembira kami dibuatnya – sebab itu petanda tugas / kerja sukses! Macam tu baru betui… (ori’)

Notes: ramai designer masih tak faham konsep website kategori bisnes. Website bisnes fokus utama adalah untuk bagi berkesan menghasilkan sales. Itu paling penting. Kalau fancy sana sini tapi tak ada makna, tidak perlu.

Ersante.com sebagai Work WebSite.

Ersante.com akan beroperasi sebagai website tugasan, dedikasi (serius) terhadap yg berikut:

i. firnena.com (Bidang Kesihatan & Kecantikan).

ii. rkr.com.my (Bidang Rawatan Tradisional).

iii. adrs.com.my (Bidang Kewangan / Bisnes).

Website ersante.com ini akan bertindak sebagai ‘platform support’ – dalam menjelaskan perkara-perkara berkaitan bidang tersebut dengan cara lebih selesa (bebas). Social Network / Website seperti facebook, twitter, instagaram, kadang-kala mempunyai garis panduan serta berisiko terbabit dengan campurtangan daripada pihak tak berkenaan. Menjadikan penerangan yang ingin disampaikan: gagal mencapai matlamat (bagi pembaca faham).

Cukup setakat itu mengenai orang lain. Mari fokus kepada apa yang ada di sini: sepenuhnya, serius. Kerana 3 inc. (bidang) disenaraikan atas, sudah terbukti (selama bertahun); begitu dedikasi kendalikan urusniaga / urusan (terhadap customer). Sentiasa berkeadaan mahu memberikan terbaik. Yes.

Oleh itu: Selamat Datang. (Welcome!)

Notes: ersante.com turut sama berperanan sebagai platform (memberi laluan) kepada versi english yang ada. (Salah satunya firnena’s english.) Mission: pasaran international (antarabangsa). Memperluaskan skop.

dept. Product & Delivery Maintenance

Usaha / Dedikasi Sepenuh Hati menguruskan,

kali ini; muktamad. Sememangnya dept. menguruskan bahagian ni, tugasan yg bukan saja memerlukan daya ketahanan / kekuatan fizikal, malahan kebolehan berfikir + bersedia melengkapkan diri dengan pelbagai technology (bersesuaian dgn peredaran semasa) seperti facebook, twitter, email, youtube, smartphone dan sebagainya: Perlu. Mesti.

Fahami Perbezaan Visitor fb’s – part #1

Ujikaji mengenai konsep sesuai utk peyampaian.

Firnena facebook:

i. tumpu terhadap apa yg disampaikan,
ii. mempunyai ‘interest’ terhadap pic. (gambar) paparan,
iii. Like, recommend berdasar info (berbanding pic.),
iv. Like, recommend agak ‘mahal sedikit’ berbanding kebiasaan,
v. Kategori dewasa ketara jumlahnya (berbanding remaja),
vi. walaupun suka, ada kala tidak tekan Like / share. Personal keep.
vii. Bekerja, berkerjaya di kehidupan seharian, student,
viii. agak up-to-date, moden. Sifat ‘kebandaran’,

Berpandukan senarai ciri keperibadian ini, diharap dapat jadikan rujukan menguruskan hal-ehwal ‘para firnena’ dengan lebih efektif. (posting ni khas buat staff bertugas. sebab diri sendiri, saya – sebenarnya tak pernah pandai dengan fb tuh… tu pasal gagal(!) … menraih Like. selalunye le.)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, October 23rd, 2017



Cuaca hari ini
October 24, 2017, 12:46 am
 

Mostly cloudy
29°C
real feel: 34°C
current pressure: 1010 mb
humidity: 78%
wind speed: 4 km/h N
wind gusts: 4 km/h
sunrise: 6:56 am
sunset: 6:58 pm
Forecast October 25, 2017
day
 

Showers
32°C
 
salvation
s


☕ files | records
trademark


wrn
sponsored ads

adrs.Patriotic
kesetiaan

loyalty Dedicate to Farid.
Always in memory (arwah) T.U.D.M (Tentera Udara DiRaja Malaysia), Foreman (car & motorcycle, computer hardware), Sasterawan, & a Loving son.